glutenfrit brød

Artiklen ” Gå ikke på glutenfri diæt uden lægetjek” fra JP’s netavis den 26.07 er helt unikt misvisende.

 

Med den her artikel får JP’s læsere fejlagtigt det indtryk, at glutenfri kost ikke indeholder tilstrækkelig med gode næringsstoffer. Glutenfri kost er ligeså næringsholdig som den glutenholdige.

 

Lad os se nærmere på artiklen:

Den starter med et postulat:

Supermarkederne får flere og flere glutenfri produkter på hylderne til glæde for folk med glutenallergi – også kaldet cøliaki.

Det ville være nøgternt og brugbart med nogle tal for at underbygge dette postulat med ”flere og flere glutenfri produkter på hylderne”. Der er mange forretninger, også de store butikskæder, som ikke har glutenfri produkter på hylderne. I f.eks. MENY i Lyngby Centeret er der ikke et eneste glutenfrit produkt at få – og vi har spurgt efter det flere gange!

Det er dog ikke det værste ved indlægget. Det der især stikker os i øjnene er brugen af ordet ”glutenallergi – også kaldet cøliaki”

Glutenallergi er en ikke eksisterende lidelse og derfor en fejlagtig betegnelse og er ikke identisk med cøliaki.

Cøliaki (Glutenintolerance) er derimod en autoimmun lidelse, hvor patientens immunsystem angriber en bestanddel i sin egen krop. I dette tilfælde angribes enzymet trans-glutaminase i tyndtarmens væg. Angrebet udløses under påvirkning af gliadin, et stof, der indgår i gluten. Gluten forekommer primært i de tre kornsorter : hvede, rug og byg.

Artiklen fortsætter:

-”Vi oplever, at mange fravælger gluten uden at have en diagnose, og det er et problem, siger Betina Hjorth, rådgivningschef i Astma-Allergi Danmark til Ritzau Fokus.

Hvis du kun spiser glutenfri produkter, vinker du farvel til fuldkorn og andre vigtige næringsstoffer, og de næringsstoffer skal hentes andre steder i kosten.”

Hvordan kommer denne rådgivningschef ind i billedet, når der ikke er tale om allergi? Astma-Allergi forbundet er slet ikke eksperter i fødevareintolerance, da det ikke er en allergi.

vinker du farvel til fuldkorn og andre vigtige næringsstoffer”

Så nu udnævnes fuldkorn til et næringsstof? Man bliver nødt til at have styr på grundbegreberne, ellers kan man ikke udtale sig som ekspert. Fuldkorn er fuld af næringsstoffer, men det er en anden snak.

Artiklen fortsætter:

”Diætist Mette Borre, som specialiserer sig i irritabel tarm, mener også, at det er et problem at spise glutenfrit uden en diagnose.

Rigtig mange opfatter glutenfri som et synonym for sundhed. Men de to ting har ikke noget med hinanden at gøre.

Det er da helt åbenbart at man ikke bliver sundere af det, som man IKKE spiser, men derimod af det man rent faktisk spiser.

Og så til afslutningen:

Hvis man skærer gluten ud af sin kost og oplever at få det bedre, er det altså ikke nok til at diagnosticere sig selv. Det kan godt være, man oplever, at kosten får et løft i omlægningen til glutenfri, eller at et mindre indtag af kulhydrater har været godt for tyktarmen. Men man kan ikke selv konkludere, at man har cøliaki, siger hun”

Hør lige her – en diætist, der ikke mener man skal lytte til sin egen krops reaktioner på den føde man indtager! Nu forstår jeg bedre hvorfor der er 1,5 mio. personer i Danmark, der lider af irritabel tyndtarm. Bliv bare ved med at ignorere symptomerne, så bliver det ikke bedre.

Selvfølgelig kan man ikke selv stille diagnosen cøliaki. Det kræver i sidste instans en tyndtarmsbiopsi. Den gennemføres ved, at man får en slange ført ned igennem sit spiserør, sin mavesæk, tolvfingertarmen og så helt ned til tyndtarmen. Der tages så en biopsi, som bliver sendt til analyse.

I artiklen nævnes det, at man kan få taget en blodprøve hos lægen. Det er der intet forgjort ved, tværtimod. Hvis den er positiv, og du reagerer på antistoffer på trans-glutaminase har du med stor sandsynlighed cøliaki. De fleste specialister vil dog insistere på, at få diagnosen bekræftet med en biopsi, som beskrevet ovenfor.

Hvis blodprøven er negativ, kan man sagtens stadig have problemer med glutenindtag. Så vil lægen sikkert foreslå en biopsi.

Helt ærligt, vi skulle ikke nyde noget! En helt anden problemstilling er, hvordan man skal finde kapacitet til at foretage biopsi på de mange mennesker, der mener de har glutenintolerance. Biopsien skal desuden tages mens patienten er på glutenholdig kost ellers får man ikke et retvisende billede.

Faktum er efter vores opfattelse den stik modsatte end den, der konkluderes i artiklen: Det er kun den enkelte patient, der kan afgøre om vedkommende har gavn af en glutenfri diæt. Alverdens diagnostiske metoder kan ikke give svaret på det. Det er din og kun din oplevelse af, hvordan det går med at spise glutenholdige produkter, der betyder noget.

Problemet er nemlig, at man ikke behøver at have cøliaki for ikke at kunne tåle gluten. Andre patienter – og sikkert i virkeligheden mange flere – har samme symptomer, uden at man kan stille en diagnose på cøliaki.

Så lyt til din krop og ikke til JP artiklens ”eksperter”.

Det andet underlæggende budskab i artiklen er, at det kan være svært at få nærende kost, hvis man spiser glutenfrit.

Det er fuldstændig ubegrundet og selvfølgelig ikke korrekt.

Historisk set har de traditionelle kornsorter i Europa betydet meget for vores ernæring, idet de indeholder proteiner og vitamin B og E. I andre dele af verden har man til gengæld slet ikke haft adgang til disse korn, men man har klaret sig fint med ris, majs, quinoa og meget andet.

I dagens Danmark er der absolut ingen ernæringsmæssige udfordringer ved at spise glutenfrit, snarere tværtimod. Der bliver i dag spist alt for meget pasta og pizza i danske hjem. Mener man ikke det som diætist, er det mildest talt meget besynderligt.

Artiklen er misvisende og den skal ikke forlede læseren til at tro, der er noget galt med at gå på glutenfri diæt, hvis man føler man får det bedre af det. Det er nok klogere at lytte til din krop end til disse “eksperter”.