Rødbedesalat

I Provence kan man høste rødbeder hele året, så det er en grøntsag vi spiser rigtig meget. I Danmark er rødbeder også nemt tilgængelige og en grøntsag som rigtig mange, både voksne og børn, kan lide. Husk de skal være usprøjtede. Der må være økologiske rødbeder i handlen i Danmark.

Rødbeder er nemme at fermentere og kan spises sammen med mange vinterretter. Leverpostej, frikadeller, and og i virkeligheden får alle kødretter et pift med en god fermenteret rødbedesalat. Endnu bedre er det, at det er så sundt med alle de gode sprøde rødbeder. Om vinteren er det ekstra vigtigt, at vi er opmærksomme på at få de rigtige grøntsager, da den mørke tid ikke byder på så stor variation med grøntsager og frugt.

Det kan være svært at spise alle de rødbeder, hvis de altså er eddikesyltede, som de fleste er her om vinteren.

Et godt friskt alternativ er fermenterede rødbeder. De er mere friske i smagen og lidt sprøde.

Vi bruger egyptiske rødbeder, som bliver kæmpestore og altid bevarer saften og sprødheden, som vi så godt kan lide.

Sådan gør du:

Du skal blot skære den rå rødbede i skiver eller stave i en størrelse, som du selv kan lide dem og lægge dem i en egnet beholder.

Du kan tilsætte krydderier, for eksempel chili, hvidløg og andet.

En anden mulighed er stjerneanis, som vi synes går godt med rødbederne, især til julemaden.

Hæld så 4% saltvand over, så det dækker rødbederne.

Det er 40 gram salt pr 1 l vand, ca. En spiseskefuld salt pr. liter.

Sørg som sædvanligt for, at grøntsagerne er helt under vand.

Hvis man ikke har en rigtig fermenteringskrukke med tunge sten, afslutter du med en stor skive rødbede og lægger et eller andet tungt ovenpå. Et rødkålsblad til dækning af rødbederne, i toppen af glasset og med noget tungt ovenpå, er også et virkelig godt alternativ.

Husk blot, at den tunge genstand skal være af porcelæn eller glas evt. En sten, og ikke metal.

Hvad bruger vi de fermenterede rødbeder til?

Først og fremmest laver vi rødbedesalat. Det er en salat, der typisk består af rødbede i stænger, æbler i stænger, lidt rosiner, eventuelt skiver af rå bladselleri. Du kan tilsætte friske krydderurter efter smag, og hvad du har tilgængeligt. Du kan også udskifte rosinerne med tørrede tomater (i olie).

Dressingen er en olie-eddike baseret dressing.

En god ide er at svitse de fermenterede rødbeder kort på panden. De kan spises med alt slags kød.

De bedste julehilsener

Jimmie og Lisbeth