Fermentering af citroner

Det er sæson for citrusfrugter, så lad os bruge nogle af dem til at sætte lidt spræl på maden. De er nemme at lave og virkelig et godt dagligt tilskud her i vintermånederne også af vitamin C.

Der er måske allerede flere af jer, der får en aha oplevelse og tænker:  Nåh men jeg har da lavet citroner med salt på glas før, så de var altså fermenterede. Ja det var de skam.

Fermenterede citroner er et godt bud på tilbehør. De bliver lidt blødere og raffinerede i smagen og kan derfor spises med meget forskellig mad. De giver dog stadig noget syre til en ret, hvor det skal balancere fedtstofferne i kødet eller sødmen i f.eks rodfrugter.

De kan spises, som de er, som tilbehør til kød og fisk, og vi  svitser dem nogle gange på panden eller tilsætter rå i en salat. De kan helt enkelt anvendes i madlavningen, hver gang du ellers ville anvende citron.

Fermenterede citroner

Sådan gør du:

Lav et snit på langs af citronerne, ind til midten.

Stop en teskefuld salt ind i hver revne og læg citronerne ned i et glas.

Tilsæt nogle tørrede chili til glasset og en lille skefuld sorte peberkorn,

samt nogle pillede fed hvidløg. Læg et kålblad i toppen af glasset som et låg og sæt en tung genstand i spænd imellem kålblad og låg på beholderen, så alt holdes under vandoverfladen. Fyld op med vand, så det dækker citronerne.

HUSK! At citronerne skal være økologiske og må ikke være overfladebehandlede.

Lad citronerne stå og gære i minimum 3 til 4 uger før brug.

Velbekommen

Jimmie og Lisbeth