1000 danskere får årligt konstateret allergi overfor MI. Det er virkelig alarmerende.

I vores bog “Sund med dine gode bakterier” kommer vi bl.a. ind på brugen af konserveringsmidler i mad og deres indflydelse på vores bakteriebalance. Det er i sig selv et alvorligt indgreb på vores naturlige balance. Det er dog i virkeligheden kun en lille del af historien, for der bruges konserveringsmidler i rigtig mange produkter, lige fra tandpasta til hudplejeprodukter , rengøringsmidler og maling. Nogle af dem er særdeles allergifremkaldende, så voldsomt, at man får en livslang allergireaktion ved selv små påvirkninger af stoffet.

En særlig synder er stoffet MI (methylisothiazolinone), som nu bliver forbudt til brug i cremer. Desværre kommer forbudet ikke til at omfatte opvaskemidler, hvor hvert tredje produkt indeholder MI.

MI er så potent allergifremkaldende, at folk bliver livsvarigt allergiske og det vil sige, at de allergiramte efterfølgende kan få voldsomme reaktioner, hvis de opholder sig i f.eks nymalede lokaler, hvor malingen indeholder MI.

Jyllandsposten har bragt en artikel den 13.december, hvor der er fokus på de giftige konserveringsmidler. Det er godt, der er opmærksomhed omkring dette problem og det er virkelig brugbart med de lister man kan få over de allergifremkaldende produkter. Hvis du vil undgå opvaskemidler, der indeholder MI, så tjek listen på JP.

Det kan også være virkelig oplysende at tjekke forbrugerrådet TÆNK’s side. De har bl.a. listet 5 konserveringsmidler, som man skal forsøge at undgå.

Det er selvfølgelig en hårfin balance med konserveringsmidler. Man kan stille sig det spørgsmål: Hvornår er det nødvendigt at bruge dem og er der alternativer ?

I madvarer kan man fermentere eller pasteurisere istedet for at bruge konserveringsmidler. Hvordan man kan løse problemet med dårlig bakterievækst i andre typer produkter er ikke noget vi har et bud på, men man kan da håbe, at der gøres en indsats på det område med forskning og udvikling i mere miljøvenlige metoder til konservering.

Tjek dine produkter både til udvortes og indvortes, som man siger i apoteksverdenen. Du kan gøre meget for dig selv og som forældre for dine børn ved at gå udenom de allergifremkaldende konserveringsmidler.

God aften

Jimmie og Lisbeth