Der er masser af gode grunde til at spise artiskokker når du kan få fat på dem.

Artiskok creme er en virkelig delikatesse, og lavet på denne måde, uden tilsætningsstoffer, og med probiotiske bakterier er det en probiotisk ”super food”.

I sig selv indeholder artiskokker masser af antioxidanter, ja faktisk flest af alle grøntsager. Dernæst indeholder artiskokker ualmindelig mange kostfibre, bl.a. inulin. Inulin virker som andre kostfibre præbiotisk, så det stimulerer væksten af de gode bakterier i tarmen.

Artiskokker vokser i middelhavsklima og har siden oldtiden været kendt for at stimulere lever– og galdefunktion.

Artiskokker reducerer desuden blodtrykket og kolesterolniveauet i blodet.

Opskrift:

Skær stilken af lige under selve hovedet. Kog/damp hovederne 15 min i letsaltet vand.

Hvad mener jeg med damp i denne sammenhæng?

Du fylder en tilpas stor gryde med alle hovederne, fylder 3-4 cm vand i bunden og koger med låg i 15 minutter. Der udvikles derved damp i gryden, som mørner artiskokkerne.

Lad hovederne afkøle i gryden.

Til cremen skal du kun anvende selve artiskokhjertet. Det gøres nemmest ved at fjerne den nederste tredjedel af bladene, og så skære hjertet af. Sørg for at få hårene fjernet, hvis du kommer til at skære for højt.

Læg artiskokhjerterne i en foodprocessor, tilsæt 1-2 fed fermenterede hvidløgsfed, alt efter hvor mange hjerter du har. 4-6 hjerter passer til 4 personer og et fermenteret hvidløgsfed.

Tilsæt en sjat god olivenolie og blend.

Tilsæt lidt mere olie til konsistensen er dejligt cremet. Smag til med salt og peber samt citronsaft, ca. fra en halv citron til denne mængde. Har du fermenterede citroner skal de naturligvis anvendes.

Anvendelse:

Artiskok creme kan anvendes som dip, og er langt mere raffineret end for eksempel guacamole.

Den egner sig glimrende som en kold sauce til såvel fisk som rødt kød. Du kan også røre mere olivenolie i så konsistensen bliver tyndere og bruge den som dressing. Eller rør cremen op 50/50 med mayonnaise, og anvend den som en luksusmayonnaise, til for eksempel rejer, æg og så videre.

TIP!

Det er synd at kassere artiskokbladene. Der sidder et dejligt stykke ”grøntsagskød” ved basen, som traditionelt skrabes af med tænderne.

De kan bruges som snack og smager endnu bedre, serveret med en dip af sennepsdressing.

Den kan du nemt lave således:

2/3 mayonnaise

1/3 sennep

salt/peber

Rør rundt og tilsæt olivenolie indtil konsistensen er tilpas. Jeg kan bedst lide en tynd konsistens, men det er smag og behag.

God fornøjelse

Jimmie