Dårlig ånde

Det er nærmest konklusionen på JP’s seneste bud på, hvad der kan gøres for mennesker, som lider af dårlig ånde. Eller alternativt snup dig et glas hvidvin. Så er det problem klaret ????

Der er ikke megen forståelse eller hjælp at hente til de stakler, der lider af kronisk dårlig ånde. Det er vigtigt, at der kommer en mere nuanceret debat om det her kontroversielle emne, derfor kaster vi os ind i kampen for at fremme forståelse for problemet.

Endnu en artikel fra JP net, som vi er nødt til at  kommentere på. Opslag er fra den 23.08.16

http://jyllands-posten.dk/livsstil/familiesundhed/sundhed/ECE8938390/her-er-den-primaere-aarsag-til-daarlig-aande/

”Her er den primære årsag til dårlig ånde

Der er især én grund til, at mange danskere døjer med dårlig ånde, lyder det fra en førende ekspert på området.”

Der henvises til to eksperter i artiklen, men det fremgår ikke, hvem der er ”førende”. Ud fra opstillingen af artiklen tyder det mest på, at der henvises til skolechef for klinikassistenter og tandplejere, Bo Danielsen.

Han udtaler:

”I langt de fleste tilfælde stammer den ubehagelige lugt fra bakteriebelægninger på bagsiden af tungen, der meget let kan fjernes med en tandbørste, siger Bo Danielsen.”

Bagsiden af tungen??? Jeg går ud fra, at der menes den bageste del af tungens overside.

”Jeg bruger bare min tandbørste og børster lidt på tungeryggen et par gange om ugen, siger Bo Danielsen og understreger, at det for nogle kan være lidt ubehageligt at børste bagest på tungen, fordi der sidder nogle reflekser, der kan give opkastningsfornemmelser.

Men det er jo bare en indikation på, at man har ramt ekstra godt, tilføjer han”

Det er friskt nyt at tandlægeeksperter har fralagt sig al videnskabelighed og henviser til personlige erfaringer.

”Også Palle Holmstrup, der er sektionsleder og professor i parodontologi på Tandlægeskolen ved Københavns Universitet, mener, at de fleste årsager til dårlig ånde nemt kan forebygges. For eksempel ved at spise regelmæssigt, ligesom det kan hjælpe at drikke vand”

Det er vi ikke enige i.

Kronisk dårlig ånde, eller Halitosis, som det hedder fagligt, er faktisk et stort problem for mange, og fortjener at blive ordentligt behandlet af medierne.

Problemet skyldes ganske rigtigt bakterier i furerne på oversiden af tungens bageste 1/3. Der er tale om såkaldte gram negative anaerobe bakterier ( dvs. bakterier, der lever i omgivelser uden ilt), der holder til i de meget dybe furer i tungen. Desværre kan en tandbørste ikke fjerne dem, for de sidder simpelthen for dybt placeret i tungefurerne.

Det, der giver den dårlige ånde er svovlholdige dampe, som dannes ved bakteriernes nedbrydning af aminosyrer, som indeholder svovlatomer. Fuldstændig samme processer som foregår i en kloak.

Hvis man er på low cab- high proteine diet, vil man derfor kunne forværre en dårlig ånde, idet man får mange aminosyrer, dvs. protein

Problemstillingen er dog – og heldigvis – mere kompleks. De fleste af disse aminosyrer kommer via føden i form af glyko-proteiner, dvs. proteiner med kulhydratsidekæder.

Disse kulhydratsidekæder skal klippes af, før de føromtalte bakterier kan nedbryde dem til svovldampe (kaldet VSC: volatile sulphuric compounds).

Denne ”afklipning” sker ved hjælp af et enzym, der hedder beta-galactosidase. Dette enzym dannes af andre bakterier på tungens overflade, som er helt anderledes tilgængelige for tandbørsten, men også kan påvirkes af probiotisk behandling.

Det vil sige, at man kan spise positive mælkesyrebakterier, som udkonkurrerer de enzym producerende bakterier, så det ikke når så vidt at man får dårlig ånde.

De bakterier, der danner dette enzym stimuleres af sukker, hvilket er forklaringen på at man får dårlig ånde af sodavand og slik.

”Rigtig meget mundskyllevand har ingen effekt. Kun hvis der er alkohol i, har det en lille effekt, men den svarer i virkeligheden til, at man lige så godt kan skylle mund i et glas hvidvin” 

Jeg er helt enig i at mundskyllevæsker skal undgås i alle sammenhænge- det ødelægger bare mundens bakteriebalance.

Hvor gerne jeg end vil være enig, så duer hvidvin ikke mod dårlig ånde. Der er masser af rigtig gode grunde til at tage et glas vin, bare ikke denne. Og husk så ikke at skylle, men drik og nyd smagen!

Skål

Jimmie og Lisbeth