Caroline W og leddegigt

Hvad har det med bakteriebalancen at gøre?

For nylig fortalte Caroline Wozniacki til pressen, at hun er blevet diagnosticeret med leddegigt. Vi skal skynde os at oplyse, at vi ingen andre oplysninger har om hende og hendes sygdom udover det, der blev oplyst på bl.a. DR den 26.oktober 2018.

Vores indlæg skal derfor ikke handle om Caroline Wozniaki, men om hendes sygdom, og det faktum, at hun er en toptrænet atlet. Det ledte os til at skrive dette indlæg. Vi ønsker at sætte fokus på tidens trend med elitesport og når det ender med at blive ekstremsport, som ofte sidestilles med at være et sundt menneske.

Topidræt og sundhed

Rigtig mange personer vil nok tro, at en toptrænet person som Caroline W må være så sund, at hun ”umuligt” kan blive ramt af en alvorlig kronisk sygdom.

Sådan er det som bekendt ikke. Fysisk træning er meget vigtig for ens helbred, det skriver vi selv udførligt om i vores bog “Sund med dine gode bakterier”. Der er bare stor forskel på moderat til høj træning og til elitesport.  Konstant hård træning er ikke specielt positivt for vores immunsystem. Tværtimod dykker immunsystemet ved ekstreme fysiske belastninger.

Men det er ikke kun det, der er pointen med dette indlæg.

Fokus på din bakteriebalances’s betydning for dit helbred

Det er derimod at sætte fokus på kost/livsstil og sygdomme. CW har givetvis rådgivere, der har sørget for, at hun får tilstrækkelig med protein- og vitamintilskud.
Men hvad er det så, vi mener med at leve sundt? Ja, det er uendeligt mere kompliceret end at få tilstrækkeligt med protein og vitaminer.

Kort fortalt, så skal du opnå den rigtige bakteriebalance i din krop, og først og fremmest i tarmen, men i virkeligheden på alle slimhinder, hvor der naturligt findes en stor mængde bakterier.

De fleste sportsudøvere, der dyrker elitesport, synes nok, at de får sund og alsidig kost, men de færreste tænker på, at de skal have kost, som stimulerer tarmfloraen og bruge produkter, der bevarer den naturlige bakteriebalance på slimhinder og hud.

Kemikaliers påvirkning er en undervurderet faktor.

På hud og slimhinder skal man være opmærksom på, at når man prøver at fjerne bakterier med sæbe eller desinfektionsmidler, så risikerer man at få svampeinfektioner i stedet. Mundskyllemidler er et godt eksempel på produkter, der dræber de gavnlige bakterier i mundhulen og øger risikoen for svampeinfektion. De mest udsatte slimhindeområder er typisk mundhulen eller vagina og de er derfor mest sårbare overfor kemikalier.

Tarmbakterierne er afgørende for de autoimmune sygdomme

I tarmen er det mere komplekst. Forenklet sagt, så er din bakteriebalance et produkt af positive og negative faktorer. De positive faktorer er tilførsel af gavnlige bakterier, eller præbiotiske fødevarer, som er næring for de gavnlige tarmbakterier og derfor stimulerer positiv bakterievækst. De negative faktorer, er alle former for kemikalier inklusiv medicin, som hæmmer væksten af positive bakterier – og her kan du roligt gå ud fra at ALLE kemikalier virker negativt på din bakteriebalance. Det er dog meget mere kompliceret end som så. Tænk på kemikalier i tandpasta for eksempel. Selvom du ikke sluger det med vilje, får du alligevel indtaget 75 liter igennem et helt liv. Hvor meget skader det din tarmflora? Ja, det er et godt spørgsmål, for ingen kender svaret, så dit bud er lige så godt som andres.
Men tilbage til leddegigten. Hvad har det med bakterierne at gøre? Det er som med alle andre kroniske sygdomme. Den væsentligste faktor for udviklingen af autoimmune- eller inflammatoriske sygdomme er, at der er tale om en bakterieubalance. Dine bakterier kan påvirke din krop på flere måder, direkte gennem afgivelse af stoffer, som trænger igennem slimhinden. Der kan være tale som neurotransmitter-lignende stoffer, som påvirker din hjerne, men det kan også være stoffer, der virker lokalt. Dine bakterier kan også påvirke dit helbred indirekte via påvirkning af dit immunsystem, for eksempel ved at få det til at over-eller fejlreagere, som det netop sker ved såkaldte autoimmune sygdomme.

Det betyder, at ens eget immunsystem af ukendte årsager angriber forskellige vævsdele. Det kan være led, men også meget andet, eksempelvis stoffer i tarmvæggen som ved coeliaki.

Hvad kan man selv gøre, hvis man kommer i samme situation som CW?

Ja, hun nævner selv, at hun får biologisk medicin, men det er kun et tilbud, der er tilgængeligt for den privilegerede del af verdens befolkning. Selv med den behandling, skal man efter vores opfattelse også gøre det man kan selv, og det er kort fortalt at få styr på sin bakteriebalance.

Det betyder:

🔥Ud med kemikalier i kost, og så vidt også i ens nærmeste omgivelser, herunder kemikalier til rengøring.

☘️Ind med økologisk kost.

☘️Ind med mad med gavnlige bakterier.

Og du kan desuden ”jump starte” hele processen med probiotisk tilskud.

Mest vigtigt er det dog at få rigeligt med gavnlige bakterier i din daglige kost, så mange og så varierede som muligt.

💚 Jimmie og Lisbeth

For de entusiatiske læsere findes der videnskabelig litteratur om sammenhængen imellem tarmbakterier og autoimmune sygdomme på PubMed.