Det er svært og det ved vi en del om. I år har vi dummet os og ikke planlagt godt nok og oveni det, så kom frosten lige pludselig og ødelagde vores sidste rødkålshoveder. Næste år, må vi have dem bragt ind i god tid og se at få dem fermenteret. Hvad ellers?

De bedste råvarer man kan få til fermentering, er naturligvis de grøntsager og frugter, som vi selv dyrker, og alternativt de økologiske varer, som vi kan købe i vores nærmiljø.

For de, som har en have, kan selv en beskeden plads give et tilstrækkeligt udbytte, som kan ændre familiens kostvaner. Der er ikke noget, der smager så godt som det, der vokser i god jord og optager alle de mineraler og sporstoffer, som næringsholdig jord byder på.

Ligesom vores tarm har brug for diversitet med tilførsel af mange forskellige bakterier , så har vores have og bede brug for diversitet. Det er afgørende for planternes trivsel, at de kommer i den rette jordsammensætning, men også, at de får gode naboer. Ikke alene fordi de gavner hinanden, men også fordi du kan udnytte dit jordareal bedre.

Vi skal bruge rigtig mange grøntsager , så vi kan klare os vinteren over med det bedste vores haver kan byde på, og derfor skal vi udnytte jorden maksimalt. Det giver også mindre arbejde med lugning og det er de fleste af os vist helst fri for. På Havenyt.dk beskriver de netop mangfoldigheden og, hvor væsentlig den er, og de har en fantastisk illustrativ og praktisk brugbar inddeling af grøntsagerne i : enspændere, hovedafgrøder og mellemafgrøder. Det er noget du kan bruge i din egen have, det kan gøre arbejdet lettere for dig selv, og give dig et større udbytte.

Der er også gode råd til sædskifte, så din jord ikke bliver udpint.

Vi bruger højbede hos os, fordi den naturlige jord her er svær at arbejde med. Den er ekstremt leret og bliver helt ørkenagtig tør med de varme, tørre somre vi har. Det er tanken, at vi skal have tilstrækkeligt med højbede til at vi kan lade nogle hvile hvert år og alternativt blive sået til med jordforbedrende afgrøder.

Tjek Havenyt.dk, så du kan lægge en god plan for sæsonen og blive en gladere haveentusiast.

Vi har fået forårsfornemmelser i dag med masser af fuglesang og lidt sol. Ja dagen tager også til og selv minutterne tæller på den her tid af året.

 

God januardag

 

Jimmie og Lisbeth