Lørdag den 2.december stod vi op til dette syn. Højbedene var dækket af et tykt lag sne. Under den hvide dyne er der allerede løg og hvidløg i jorden. De er blevet dækket af et ordentligt lag halm og ovenpå det er der hvid dug, så de kan klare sig igennem den koldeste tid.

I år har vi tænkt os at få så mange løg og hvidløg i jorden som muligt, for vi har erfaret, at vi simpelthen ikke kan producere tilstrækkelige mængder til vores husholdning. De bliver lagt i jorden som små stikløg og denne gang bliver af flere omgange, så de kan blive klar på forskellige tidspunkter igennem sæsonen.

Udover løg og hvidløg er der ærter og hestebønner i jorden. Det tog mig lidt tid at finde ud af, at de skulle plantes før jul, hvis vi skal få glæde af dem hernede i syden.

Idyllisk ser det ud, men der er noget vigtigt arbejde at gøre. Oliventræerne er tynget ned af al den sne og de vil tage alvorlig skade, hvis vi ikke fjerner sneen. Vi skal rundt med koste og ryste alle træerne.

Desværre fik vi ikke høstet vores oliven før sneen kom, så jeg ved ikke, om de kan bruges efter den hårde medfart. Det var ellers planen at fermentere dem i saltvand, sådan som man altid har gjort det. Vi må rådføre os med de lokale og høre om de kan reddes.

Løg er noget, der er meget taknemmeligt at fermentere. Vi har benyttet dem sammen med agurker, men de kan sagtens fermenteres for sig selv med stor succes. Små løg er det ideelle, fordi de er velegnede til at lægge ned i et glas hele og så er de meget dekorative. Når vi kun har adgang til store løg skærer vi dem i kvarte for at undgå, at de bliver smattede.

Løgene bliver fermenteret som så meget andet i en opløsning af vand og salt. Vi bruger en skefuld salt til en liter vand. Alt efter smag og behag kan sorte peberkorn og chili tilsættes.

Hvidløg har vi også haft stor succes med at fermentere. De fermenteres som fed og får en rund og mild smag, helt forskellig fra lugten, som bliver meget kraftig efter fermentering.

Både fermenterede løg og hvidløg er meget anvendelige som tilbehør til salater, eller svitsede til den varme mad. De kan stort set bruges, hvor man ellers ville bruge løg og hvidløg.

God december 🎄

Lisbeth