Så er appelsinskallerne sat til at fermentere. De ligger i sin egen saft og glasset har stået åbent en hel dag, så der kommer naturlige bakterier til fra luften. Vi har for lang tid siden fermenteret en tilsvarende portion og derfra har vi taget noget væske til at starte den nye portion op. På den måde sætter man fart i processen. Du kan også bruge æbleskræller eller et kålblad, blot det er usprøjtet.

……..Sådan lød det i vores indlæg i december måned sidste år. Vi fik vi ikke rigtig bragt fremgangsmåden på bloggen og det har resulteret i en henvendelse fra en af vores læsere med et ønske om en mere detaljeret beskrivelse af processen og det bringer vi så med fornøjelse.

Der er ikke så stor forskel på at fermentere appelsinskaller som alt andet. Den primære forskel er, at der fermenteres i en sukkerholdig væske.
Sukkeret kommer fra det naturlige indhold i appelsinsaften. Der tilsættes ikke yderligere sukker.

Vi benytter usprøjtede appelsiner og kål.

Appelsinerne skrælles og skæres så tynde, at det hvide kød er fjernet fra indersiden af skallen. Derefter snittes de i tynde strimler i den størrelse, som du selv ønsker.

Appelsinskallerne lægges ned i et rent patentglas. Du kan selv vælge mængden, alt efter behov, men vælg en størrelse på glasset, som passer fint til din portion.
Husk, der skal være plads til et kålblad og en lille tung genstand i toppen.

Vi har tilsat nelliker, men andre krydderier kan benyttes.
Ingefær kunne være et godt bud, hvis man ønsker, at skallerne skal være lidt kraftigere i smagen.
Dernæst tilsættes appelsinsaft fra nogle af de pressede appelsiner.

Til sidst lægger vi et kålblad i toppen af glasset og en sten i spænd imellem kålblad og låg. Stenen har vi først  vasket og kogt i 15 min. Kålbladet fra usprøjtet kål har de naturlige mælkesyrebakterier på overfladen og booster derfor hele processen. Det giver ikke smag til indholdet.
Hvis du ikke har et kålblad, så kan du lade glasset stå åbent en enkelt dag. Bakterierne fra luften hjælper så processen igang.

Nu skal glasset stå tillukket i 2 uger ved stuetemperatur. Vi har vores stående i det lune køkken.

Når vi begynder at tage af glasset, så stiller vi det i køleskabet, så det holder sig i længere tid. Vores erfaring er, at det holder sig fint på køl i op til 6 måneder.

Vi synes appelsinskallerne får en dejlig syrlig og rund smag, når de er fermenterede.

Chokoladekagen med de fermenterede appelsinskaller blev bragt den 6.februar 2017.

God fornøjelse ????

Jimmie og Lisbeth