Kosten er af afgørende betydning for dit helbred og den skal både være varierende og næringsholdig. Det er efterhånden også blevet anerkendt, at den skal indeholde både probiotika og prebiotika.
Hvad er nu det kan du spørge dig selv? Probiotika er gavnlige bakterier, som din krop har brug for til at styrke dit helbred. Prebiotika er kostfibre, som bakterierne omdanner og bruger som næring. De mest kendte gavnlige bakterier er Lactobaciller, som de fleste kender fra mælkeprodukter.
Du kan selv gøre meget for at forbedre dit helbred bl.a. via kosten. Der er også adskillige produkter i handelen, som indeholder gavnlige bakterier, men vær opmærksom på varedeklarationen. Ikke alle produkterne indeholder mælkesyrebakterier, sådan som de gjorde oprindeligt. Du får probiotika igennem flere kosttyper, som Yoghurt, surkål, kimchi, kefir, miso og Kambucha.
Fermentering er en af de tilberedningsmetoder, som du selv kan tage op og genindføre i køkkenet. Når jeg skriver genindføre, så er det fordi det er en gammel kendt metode til at bevare fødevarerne på. Vores bedstemødre og deres mødre før dem benyttede sig af fermenteringsmetoder før eddikesyltningen holdt sit indtog. Med den kom sukkeret også til og det er præcist noget af det vi skal undgå for at bevare en god bakteriebalance.
Nu er der ikke nogen mirakelkure, som kan gøre os sunde sådan over natten. Kosttilskud med mælkesyrebakterier er et godt supplement og virkelig gavnligt, men de kan ikke stå alene. Der skal en livsstilsændring til. Lad dig inspirere til at lave dine egne fermenterede retter. Det hele behøver ikke være surkål og kimchi. Her på vores blog vil vi løbende bringe nogle opskrifter til inspiration og så er der andre blogs, som primært fokuserer på opskrifter samt fermenteringsgrupper på FB.
Du kan finde et par henvisninger under links. God fornøjelse.