Tendensen hos alle helseeksperter – inklusive os selv – er at fokusere på kosten. Få den rigtige kost, med de rigtige næringsstoffer, og ikke mindst fytokemikalier, dvs de tusindvis af afgørende stoffer i frugt og grønt som påvirker vores helbred, men som ikke har status af at være vitaminer. Dernæst selvfølgelig alle de rigtige bakterier i kosten.

MEN, før du kommer til kosten, skal du tænke på omgivelserne omkring dig. Desværre har vores moderne levevis nærmest ødelagt betingelserne for at leve sundt, selv med eb helhjertet indsats. Hvad betyder det?

Som det var for bare nogle få generationer siden, så blev der ikke anvendt kemikalier til dyrkning af grøntsager og frugter. Alle grøntsager og frugter har helt naturligt mælkesyrebakterier – i varieret niveau – på overfladen. Kålplanter er nogle af dem, der har flest.

Bliver afgrøderne sprøjtet med kemikalier er forudsætningerne for naturlige forekomne bakterier ødelagte. Dernæst skal man tænke på, at når økologiske – måske endda egne usprøjtede afgrøder også kan påvirkes negativt efter de er blevet høstet og er kommet ind i køkkenet.

Bruger du kemikalier indenfor – for eksempel til rengøring – så påvirker du bakteriebalancen. Du skal tænke på, at de bakterier, der indgår i fermentering af de fødevarer, som du sætter i gang ofte kommer fra luften, de er en naturlig del af dit køkkens bakteriebalance.

Går du og sprayer med alle mulige desinfektionsmidler, er det svært at få en naturlig fermenteringsproces til at fungere, præcist som det vil være svært at få en surbrødsdej til at hæve ordentligt. Det betyder naturligvis ikke, at der ikke skal være rent i dit køkken, men afvaskning med en naturlig sæbe er det der skal til, og ikke alle mulige dyre kemikalier på sprayflasker, eller i opvaskemidler med urealistiske postulater som at være ”bakteriedræbende”.

I de kommende indlæg vil vi komme ind på forskellige forhold i dine omgivelser, som du kan forbedre.