Forskningsresultater fra Örebro Universitet i Sverige har vist at mælkesyrebakterier, i dette tilfælde Lactobacillus Plantarum NC8 hæmmer væksten af den bakteriestamme (P. gingivalis), som er en af de kendte årsager til parodontose. Det sker ved frigivelse af bakteriociner.

Bakteriociner er proteiner, som udskilles af bakterier, og som dræber andre bakteriestammer ved at sætte sig på cellemembranen. Ofte er et enkelt proteinmolekyle nok til at dræbe bakterien.

Man har tilmed fundet, at Lactobacillus Plantarum NC8 også frigiver vækstfaktorer, som fremmer vævs- og sårheling.

Det er væsentlig viden, som kan betyde meget i bekæmpelse af parodontose. Det betyder, at man kan benytte det som et alternativ til antibiotika, som har begrænset effekt, og som giver os stigende problemer med resistens.

Parodontose er en sygdom, som skyldes nedbrydning af støttevævet omkring tænderne. Nedbrydningen skyldes inflammation, altså betændelse. Denne betændelse startes af specifikke bakterier. Det betyder dog ikke at parodontose er en egentlig infektionssygdom, som lungebetændelse, halsbetændelse og meget andet. Derfor er antibiotika heller ikke en velegnet behandling, idet man ikke kan udrydde disse bakterier, men kun sætte dem tilbage i antal.

Tand- og tandrodsrensning er vigtigt fordi det gør det sværere for bakterierne at sættes sig på overfladen af tænder og tandrødder, men ændrer som sådan ikke bakteriesammensætningen.

Det er den unge forsker Sravya Nakka, fra Sverige, som har skrevet om disse interessante fund i en afhandling om sine laboratoriestudier. Sravya Nakka vil fortsætte med sine studier om bacteriociner i kliniske forsøg.

Det bliver med spænding vi venter på flere resultater fra den front. Læs indlægget fra Örebro Universitet her

Og så skal vi da også lige huske at ønske alle et godt nytår

Jimmie og Lisbeth