Der skrives rigtig meget på de sociale medier om fermentering. Det er jo dejligt, for det viser en stor interesse. Der er dog også en del forkert og misforstået information. Derfor vil vi forsøge at rette op på det i dette og følgende indlæg efterhånden, som vi støder på de misforståelser, der florerer.

Fermentering og antibiotikabehandling

Det er bestemt en god ide at indtage så mange fermenterede produkter som muligt, hvis du er sat i en antibiotikabehandling af din læge eller tandlæge. Du skal ikke tage hensyn til bestemte tidspunkter for indtagelse af fermenterede produkter i forhold til, når du tager antibiotika.

Ja, antibiotika dræber også fermenteringsbakterierne (eller nogle af dem). Antibiotika skelner ikke mellem ”gode” og ”dårlige” bakterier. Alle bakterier, der er følsomme dræbes, hvis koncentrationen af antibiotika er høj nok.

Det er derfor man kan få diarré af antibiotika., fordi bakteriefloraen i tarmen forstyrres. Det er derfor man kan få svampeinfektion. Der sker det, at de bakterier, der normalt holder svampene i skak dræbes og svampene får overtaget. Det er det man kalder en såkaldt opportunistisk infektion.

Derfor vil indtagelse af fermenteringsprodukter under en antibiotikabehandling afhjælpe på disse bivirkninger.

For at slå det helt fast: indtagelse af fementeringsprodukter modvirker ikke antibiotikabehandling.

”Jeg har prøvet fermentering og det virker ikke på mig”

Først og fremmest: Fermenterede produkter er godt for alle, ingen tager skade af dem og du kan ikke få for mange.

Når det så er slået fast, betyder det ikke, at alle dine eventuelle helbredsproblemer forsvinder blot fordi du spiser fermenterede produkter.

Lad os tage et konkret eksempel, hvor der er tale om en kvinde, der har ”maveproblemer”. Det er altid en god ide at indtage fermenterede produkter, hvis man har maveproblemer, men der kan være mange årsager til ”maveproblemer”. Hvis du har en ikke opdaget fødevareallergi eller intolerance, forsvinder det ikke bare fordi du indtager fermenterede produkter. Selvom det ikke er tilfældet, skal hele kosten samt øvrig livsstil ses i en sammenhæng. Hvis du indtager sukker, forarbejdet mad, og ikke får nok økologisk frugt og grønt, kan det ikke opvejes af indtag af fermenterede produkter. Hvis du er overvægtig og derfor har en inflammation i det bugfedt, der ligger omkring tarmen, så vil det påvirke din tarmfunktion negativt. Der er kun en løsning: Kom af med fedtet. Du kan læse mere finde flere forslag til ændring af din livsstil i vores bog ” Sund med dine gode bakterier”

Man skal se den store sammenhæng for at forstå betydningen af fermentering

Du mister milliarder af bakterier hver dag med afføringen. Præcis hor mange afhænger af din kost, herunder hvor mange kostfibre du indtager.

Hvis du spiser almindelig ”supermarkedsmad”, får du meget begrænset med gavnlige bakterier tilført via din kost. Det betyder ikke, at der bliver færre og færre bakterier i din tarm. Du har hele tiden den samme mængde bakterier i din tarm. Det er sammensætningen af din bakteriemængde, der bliver enten forværret eller forbedret. Når nogle dør, bliver de erstattet af andre. Det er så op til dig at sørge for at de bakterier, der kommer til ar gode for dit helbred. De bakterier der er i din tarm deler sig også, så antallet vil være nogenlunde stabilt. Sukker og industrimad med sukker og stivelse vil stimulere de dårlige bakterier til at dele sig. Men, og det er det vigtige, det vil være de samme bakterier som vil være tilstede, og altså ikke den store diversitet.

Hvis du derimod indtager usprøjtet frugt og grønt vil der helt naturligt være bakterier på overfladen. Sådan var det i vores bedsteforældres tid, før man begyndte at sprøjte.

Fermenterede produkter indeholder fermenteringsbakterier. Kostfibrene i frugt/grønt vil desuden stimulere de vigtige gode bakterier i tyktarmen til at formere sig.

Alt dette betyder, at du opnår en større diversitet, som vil give en sundere tarm og en positiv stimulering af immunsystemet.

Af dette følger også, at man skal være varieret i sine fermenteringsprodukter. Det er fint nok at drikke kefir, kombucha eller tage en hjemmelavet yoghurt hver dag, men det er ikke tilstrækkeligt. Man skal skifte mellem flere forskellige typer fermenteringer for at det skal være optimalt. Så får man nemlig også flere forskellige fermenteringsbakterier, og ikke mindst mange nye fytokemikalier. Det er aktive stoffer, der er vigtige for blandt andet vores immunsystem og de findes især i frugt, grønt og krydderurter. Det spændende er, at nogle ”aktiveres” af fermenteringsprocessen.

Læs mere i vores bog.

 

Fortsat god sommer ????

 

Jimmie og Lisbeth