Sund med dine gode bakterier.

Anmeldelse journalist Helle Forum.

En introduktion til en probiotisk livsstil.

Her er bogen, der radikalt kan ændre dit forhold til rødbeder og kikærter, nærmest give dig et taknemmelighedsforhold til tomater, få dine børn til at elske mad med gode bakterier… og måske endda skille dig af med plager og problemer, der ellers har været faste følgesvende i årevis.

Vi har i vores del af verden gennem mange år lidt af, hvad man måske kan kalde bakterie-forskrækkelse og været mest fokuseret på at udrydde bakterier fra vores liv og hverdag ud fra en overbevisning om, at de ikke vil os det godt. Imidlertid tyder den seneste viden på, at intet kunne være mere forkert.

“De har brug for os, og vi har brug for dem”.

Der lever omkring 10 gange så mange bakterier i vores krop, som vi har celler – heraf langt de fleste i tarmen. Først for nylig er det begyndt at blive kendt, hvor stor betydning en god balance i tarmens og kroppens samlede mikrobiota har for almen sundhed og velvære – og hvilke plager og sygdomme, der relativt nemt kan fjernes ved gennem kosten at sikre tarmsystemet og dets bakterier de rette betingelser for optimal trivsel.

I bogen “Sund med dine gode bakterier – En introduktion til en probiotisk livsstil” giver forfatterne, lægerne Lisbeth Rose og Jimmie Kert, en omfattende, men alligevel overskuelig og nemt anvendelig gennemgang af, hvorfor og hvordan probiotika virker – og hvorfor det moderne menneske har brug for at tænke probiotisk for at sikre kroppens evne til at fungere, som den gerne vil.

“Hvis man anerkender, at en vigtig del af vores immunforsvar er, at vi får gavnlige bakterier med føden, så giver det ingen mening at anvende konserveringsmidler”.

Forfatternes interesse for emnet grunder både i professionel erfaring (de leverer bl.a. probiotiske midler til tandlæger) og personlige udfordringer. Lisbeth har et glutenrelateret problem, laktoseintolerance, allergi over for mælkeprotein og har lidt af alvorlig astma. Jimmie har altid lidt af pollen- og husdyrallergi. Begge er gået fra et ganske intensivt medicinbehov til i dag – efter omlægning til en probiotisk livsstil – at være helt medicinfri.

Bogen kommer vidt omkring. Dens mål er at give dig alle relevante forudsætninger for at opnå en optimal balance ved hjælp af midler som en sund og varieret, herunder probiotisk kost med gode bakterier kombineret med motion. Du får også gode, velbegrundede råd om, hvad der bør undgås – som stress, rygning, medicin, kemikalier og forbrug af sukker i for store mængder for at nævne nogle eksempler.

“Der er ikke rigtig penge i at sige, at du kan opnå et sundere helbred uden at indtage medicin, men det er rent faktisk muligt”

Kapitel for kapitel gennemgås alle de relevante emner grundigt, og du bliver opdateret på den nyeste forskning. Hvor det er relevant gives der også tilbageblik i tiden, som kan sætte i perspektiv, hvorfor vi er, hvor vi er i dag som fx et historisk overblik over vores kostudvikling. Samtidig får du også indblik i nogle af kroppens mest basale og centrale funktioner som hjælp til, at du selv kan udvikle en forståelse for, hvordan I to bedst samarbejder – via den kost, du spiser, og den livsstil, du i øvrigt fører.

Der er bl.a. fokus på immunsystemet, dets funktion og betydning for sundhed og sygdom. På den relativt nyopdagede forbindelse mellem tarmsystemet og hjernen – og dens betydning for såvel kropslig som mental balance. På, hvor vi får vores bakterier fra… og hvordan de fra omkring 3-års-alderen har en sammensætning, der næsten så uforanderligt som et fingeraftryk følger os livet igennem. På den rette kosts betydning for at styrke den rette bakteriebalance. På præ- og probiotikas rolle som kosttilskud. Og på hvorfor antibiotikaresistens er noget, vi skal tage alvorligt.

Derudover får du et godt redskab til at monitorere dit eget helbred sammen med nemme opskrifter på en fermenteret, probiotisk kost, der nemt lader sig integrere i den daglige livsstil.

Alt i alt en bog, der kan gøre dig klogere på din egen krop, gøre dig til et sundere menneske i bedre fysisk og psykisk balance – eller måske ligefrem begge dele på én gang!

Bogen distribueres af Nordisk Bog Central og fås hos boghandlere. ISBN 978-87-986343-2-4. Vejl. udsalgspris 279 kr. Nu med 30 kr rabat og fri fragt. Fås også som e-bog hos SAXO.

Kan også købes her direkte med julerabat på 30 kr. Benyt vores rabatkode: Spar 30 kr.