Nu er det snart blommetid og man kan jo ikke nå at spise dem alle sammen. Selvom det er en fryd at sætte tænderne i en saftig velsmagende blomme, så er der grænser for, hvor mange der kan spises i løbet af sæsonen. Så er det godt vi har masser af gode ideer til at bruge de dejlige frugter, som er så fulde af gode indholdsstoffer, bla. vitamin A og antioxidanter. På mormors tid gik frugten ikke til spilde. Der blev lavet saft, marmelade, syltetøj og chutney for at sikre sig at familien fik tilstrækkeligt med vitaminer, antioxidanter og fytokemikalier. De formulerede det nok ikke sådan, men de vidste, hvor vigtigt det var at gemme frugt til en lang vinter. Det var dengang man ikke kunne importere frugt med fly fra Tasmanien og spiste jordbær ved juletid.

Vi eksperimenterer med at lave nogle nye spændende opskrifter og har valgt at lave en blommechutney til dette efterår.

Blommechutney med fermenterede blommer, hvidløg og ingefær 

Vi kan godt lide, når en chutney har en grundbase med bl.a. små stykker frugt eller grøntsager, som har en lidt stærkere smag end resten af chutneyen.

Derfor synes vi det er oplagt at lave en frugtsaft af de frugter, som du har i haven. Vi koger den indtil den bliver som en slags sirup. Derefter tilsættes frugt og andet efter din personlige smag. Her har vi foruden blommer valgt ingefær og hvidløg.

Blommer har en dejlig fyldig smag, er nemme at få fat på i sæsonen og de findes i mange haver.

De mængder vi bruger her vil give dig 1 liter chutney.

Fermenteringsfasen

Selvfølgelig skal vi fermentere når det er muligt. Det giver os de gode bakterier på en helt naturlig måde og det giver en god fyldighed til din chutney.

Udsten og skær 6 store blommer i små stykker.

Skræl en ingefær (ca. 5 til 6 cm lang ) i fine små stykker.

Fjern den tørre yderskal på 5 til 6 hvidløgsfed og skær dem i små stykker.

TIP: Hvis du kan finde noget gurkemejerod, så tilsæt det og forbered det på samme måde, som vi gjorde med ingefær.

Læg alle ingredienserne i en fermenteringskrukke, patentlågsglas eller andet velegnet.

Tilsæt en spiseskefuld salt og læg et kålblad i toppen af din krukke. Kålbladet fungerer som låg og kål er en god starter til din fermenteringsproces.

Fyld krukken op med vand og læg en tung genstand ovenpå kålbladet, så det hele tiden holdes nede under vandoverfladen. Nu skal det fermentere 2 til 3 uger.

Chutneybase

Sæt din frugtsaft, som f.eks. kan være lavet på blommer eller mirabeller over varmen .

Til 1 liter saft tilsætter vi 50 til 100 g sukker, afhængig af hvor søde dine blommer er.

Nu skal saften reduceres indtil den får en konsistens som en tyk sirup.

Tilpas sukkermængden løbende, så din chutney får den sødme du ønsker.

Pas på med at tilsætte alt sukkeret fra starten, da der fordamper meget vand, når du reducerer på mængden af basen og derved risikerer, at din chutney bliver for sød.

Når du har reduceret din saft, så tilsættes et par mellemstærke chili i meget tynde skiver og 3 til 4 knuste stjerneanis.

TIP: Du kan købe økologisk frugtsaft til basen, hvis du ikke har mulighed for selv at lave den.

Det bedste resultat opnås selvfølgelig med saft fra egne frugter og blommer fra haven. Det kan helt enkelt smages og så ved man, hvad der er i chutneyen.

Frugtsaft

Man kan lave den mængde, som man selv vil. Saften kan bruges til så meget andet. Du skal blot bruge den mængde, der skal til for at fylde op i dit 1L glas, så det dækker den fermenterede blanding. Regn med ca. 250-300 ml.

Saften laves nemmest på den gode gammeldags måde i en saftgryde. Hvis huset ikke besidder en saftgryde, så kan det også nemt gøres i en pastagryde. Tilsæt 3 til 4 cm vand i bunden og læg dine frugter i sigten. Hold øje med din frugtmasse, så den ikke brænder på.

Efter kogning i ca. 30 til 60 min., kan du fjerne sigten med frugten fra gryden og derefter reducere på saften som nævnt tidligere.

Det skal du bruge

……..til fermenteringsprocessen.

6 store blommer
1 ingefær på ca. 5 til 6cm
5 til 6 fed hvidløg
1 spiseske salt
Evt. gurkemejerod på ca. 5 til 6 cm

Et kålblad til låg

…… frugtsaften

Vi har ikke angivet mængder, fordi det afhænger af, om du allerede har saft eller, om du laver en større portion. Til gengæld kan vi angive, hvad du skal bruge til en liter saft, når du reducerer den til din chutney:

50 til 100 g sukker
2 mellemstærke chili
3 til 4 stjerneanis

Køb eventuelt økologisk frugtsaft, hvis du ikke har adgang til andet.

God fornøjelse med blommehøsten  ????

Jimmie og Lisbeth