Vi har talt om russiske saltagurker hjemme hos os igennem nogle år, fordi det er en af mine favoritter. En god ven af os fra studietiden gav os en opskrift, som vi brugte tilbage i firserne og den var eddikebaseret. Dengang kendte vi ikke til andet, for alt der blev syltet i de danske hjem var eddikebaseret.

Der er sket meget siden og vi har fået øjnene op for de gamle fermenteringsmetoder.
Vi synes det er en af de mange positive tiltag i den generelle opfattelse af kost og tilberedning af fødevarer.

Jeg har længe ønsket at vi kunne fermentere agurker af egen høst. Jimmie er altid med på et fermenteringsprojekt, så vi havde en aftale. Jeg dyrker grøntsagerne og Jimmie fermenterer dem.
Nu er der er ikke noget, der smager bedre end egne grøntsager og så er man jo også sikker på at få den bedste kvalitet. Vi vil have økologiske agurker og nogle, som står på friland, så de er fulde af gode mineraler og sporstoffer og fri for giftstoffer. Det har vi i vores egen have.

Suk det gik ikke så godt, som vi forventede. Flere forsøg igennem et par år gav så ringe et udbytte, at vi ikke engang kunne få nok russiske agurker til et enkelt glas.

Jeg har tænkt meget over, hvad der gik galt og fandt frem til to forhold, som hæmmede planterne. Det ene problem var den meget stærke sol vi har hos os. Bladene fik forbrændinger. Det er svært at forestille sig, når man bor på de nordlige breddegrader.

Det næste problem var mangel på vand. I år satte jeg planterne ud og lavede stativer til dem, som jeg derefter dækkede med den hvide filt, som vi normalt bruger i vinterperioden til beskyttelse imod kulden. Så var  solbeskyttelsen på plads. Dernæst satte jeg tomme plastikflasker, som jeg havde skåret bunden ud af ved hver plante. Flaskerne står med flaskehalsen nede i jorden og den åbne bund opad. De bliver fyldt op med vand morgen og aften hver dag, og på den måde sikrer vi os, at hver plante har en lille reserve at trække på udover den almindelige drypvanding.

Resultatet viste sig hurtigt. Vi fik stærke planter fuld af blomster og senere frugter. Så endelig er vi nået i mål med råvarerne. Nu skulle vi så prøve at fermentere dem.

De her er agurker skal være salte, så vi besluttede os for at bruge fire gange så meget salt, som vi ellers bruger.

Opskrift på fermenterede saltagurker

Vi bruger de agurker, som man kalder russiske, men i Danmark ved jeg, at man ofte bruger drueagurker. Vælg nogle, der ikke er for store, under 10 cm lange. Hvis agurkerne er store er de svære at få sprøde.
Mængden afhænger af det glas du vil bruge. Vi tog så vi kunne fylde et patentglas på ca. 1,5 Liter.

Dertil tog vi en håndfuld små løg. Det kunne være perleløg. Man kan selv bestemme, hvor mange løg, der skal med, men det er en god idé at fylde pladsen i væsken imellem agurkerne op med små løg. Løgene er det gode selskab, der giver smag og selv får tilført smag og så bliver de meget delikate. Man kan nemt blive helt afhængig af de små fermenterede løg, så man ender med at lave halvt af hver agurk/løg.

Ellers skal der tilføjes………..

15 til 20 hele peberkorn

4 fed hvidløg

En dildskærm

Man kan også tilsætte sennepsfrø og krydderurter efter smag og behag.
Prøv dig lidt frem, for der er mange muligheder for at variere smagen og alle glas behøver ikke have de samme ingredienser.

Husk at lave mærker, der fortæller, om blandingen er med sennepskorn, dild eller timian.

Skyl de rengjorte glas først og brug IKKE konserveringsmidler.

Vi prikker agurkerne omhyggeligt med en lille gaffel før vi lægger dem ned i glasset, så de kan optage saltvandet hurtigt. Agurkerne lægges ned med skiftevis, løg, hvidløg, krydderurter og krydderier.

Dernæst tilsættes 3 spiseskefulde salt til hver liter vand. Hæld bare saltet ned først og så vandet
Det lyder af meget, men agurkerne kaldes saltagurker og saltet gør dem også sprøde.
Når vi har alt klar, lægger vi et kålblad i toppen af glasset til en forsegling og som en yderligere kickstart på processen. Derefter lægger vi noget tungt ovenpå kålbladet og sætter det i spænd med låget.

Sæt glasset på en underskål, for der kommer overtryk inde i glasset og det vil presse luft og væske ud.

Så nu er det bare at vente.


Vi ventede i to uger og så kunne jeg ikke dy mig. Jeg måtte bare smage.
Da glasset blev åbnet, sydede og boblede det som fra en Champagneflaske. Forventningerne var store og de blev indfriet.

Sikken en lækkerbisken. Agurkerne er helt perfekte, salte uden at være overdrevne og med en lækker fyldig smag, ingen surhed og så er de sprøde. KNAS.

 

Løgene er mindre salte, men delikate og de har ingen surhed, som man oplever det med syltede løg.

Når glasset er åbnet opbevarer vi det i køleskab, så agurkerne kan holde sig lidt længere. Det bliver næppe nødvendigt hos os, halvdelen er konsumeret på to dage. De kan jo spises som slik.

Kan klart anbefales. Vi må have lavet flere glas.

God høst ????

Jimmie og Lisbeth