Og man fristes til at kalde det ”det sorte guld”, når man hører prisen………

Ail Noir er ikke en speciel sort af hvidløg. Det er forarbejdet og det kaldes ofte fermenteret hvidløg, men det er ikke korrekt. Selve forarbejdningen er ikke en fermenteringsproces, men en karameliseringsproces.

Hvorfor så skrive om det her på siden?

Det er der flere gode grunde til. Først og fremmest handler en sund bakteriebalance i kroppen ikke kun om fermenterede produkter. Det er også vigtigt at kende – og beherske – andre former for klassiske metoder til at forlænge levetiden, og i nogle tilfælde, forhøje næringsindholdet af råvarerne.

Betingelsen er dog at metoden skal være bakterieneutral i modsætning til bakterienegativ.

Husk på at stort set alle konserveringsmetoder, der anvendes på fødevarer i dag er bakterienegative.

Eksempler på bakterieneutrale konserveringsmetoder er henkogning, tørring, saltning, røgning, henkogning, ”sous vide” og andet. Vi vil i fremtidige opslag komme ind på nogle eksempler og beskrive disse metoder, som benyttes til konservering af fødevarer, hvor fermentering ikke er så velegnet.

Men tilbage til Ail Noir!

Metoden har sin oprindelse i  Japan, hvilket man nemt kan forestille sig, når man tager den omstændelige fremgangsmåde i betragtning!  Ail Noir er omgivet af mange sundhedsmæssige påskønnelser, virker anti-oxiderende, hæmmer aldring og meget andet. Vi har absolut ingen indsigt i, om dette er korrekt, men en ting er sikkert, og det er at disse små sorte hvidløgsfed smager helt vidunderligt!

Man ville ikke kunne gætte, at det er et hvidløg, for der er ingen skarphed i smagen, men derimod en fyldig sødme med ganske lidt syre. Det smager lidt af svesker og siges at have den berømte umami smag, altså den berømte femte smagskarakteristik vi kan opfatte.

Vi købte et ” Ail Noir” hvidløg på det lokale marked i Provence. Sælgeren, som kun havde økologiske specialiteter på standen, tog det hvidløg, som vi valgte og lagde det på en lille vægt, fuldstændig, som man ser det på et trøffelmarked. Så var vi godt klar over, at vi ikke skulle have en hel ranke. Et enkelt hvidløg koster imellem 6 til 10€.

Det tager minimum 4 uger at tilberede ”Ail Noir” og luften i hele huset bliver efter sigende tung af en tyk hvidløgsaroma, så det anbefales, at man laver det udenfor!

Det skal selvfølgelig prøves. Vi skriver om metoden og resultatet, når vi selv har efterprøvet den. Hvis Lisbeth lægger nye forskønnede billeder af os op på siden, så er det ikke, fordi de er blevet photo-shoppet, men så er det fordi ”Ail Noir” faktisk virker!

I oktober skulle vi være klar med en beskrivelse af processen og billeder til en vejledning for andre interesserede.

Glæd jer 

Jimmie og Lisbeth