Fermenterede auberginer

Vi har fået rigtig meget nedbør i forsommer og sommer her hos os. Det er gået dårligt for nogle afgrøder, som for eksempel frilands-agurkeplanterne, hvor de fleste planter rådnede i jorden. Tomaterne på friland voksede som aldrig før, og måtte beskæres, og mange tomater rådnede, før de blev modne. Til gengæld var der så mange tomater, at det kompenserede for tabet. Andre afgrøder, som for eksempel auberginer har klaret sig ekstraordinært godt, så vi har bjerge af auberginer af to forskellige sorter.
Hver sæson byder på skuffelser, men mest på glæder. Forventninger er altid store, og udbyttet er sjældent helt, som vi ønsker os det. Nogle afgrøder giver så store mængder frugt eller grøntsager, at vi ikke ved, hvad vi skal stille op med dem og andre lykkes ikke.
Det vi høster rigeligt af, vil vi gerne bevare til vintermånederne og det gør vi med flere metoder. Noget konserveres godt og andet er knap så stor en succes.

Så hvad gør vi, når vi høster for meget i grøntsagshaven? Vi fermenterer naturligvis!
Så tænker de fleste nok – kan man virkelig fermentere auberginer? Ja, det kan man og de bliver delikate. Det kan være svært at forstille sig det, men auberginer bliver faktisk meget lækre, når de er fermenterede. Fermenteringsprocessen gør også, at de ikke behøver yderligere tilberedning.

Auberginer kan ellers være svære at tilberede og helt ærligt, så syntes Jimmie ikke, vi skulle have mere end to planter i haven, fordi han ikke kender så mange gode opskrifter, hvor der indgår aubergine. Jeg havde dog en anden opfattelse, og skal jeg først lave køkkenhave, så står jeg altså ikke og nusser med en lille plante her og en anden lille plante der. Nej, der kommer rigeligt med planter i jorden, for man ved aldrig, hvor mange man mister i løbet af de første uger. Så må Jimmie finde nogle nye opskrifter og det gør han som regel også.

Agurkerne havde jeg plantet som små planter, som jeg selv havde forspiret i potter og det var desværre først 3.hold, der ikke rådnede. Det er blevet til et pauvert udbytte med sørgeligt svage planter. Lidt af en skuffelse, for jeg elsker russiske fermenterede saltagurker.

 

I år blev det så tid til, at auberginerne skulle indtage førstepladsen
i køkkenhaven og dermed få den ære at blive fermenterede.
Foto: Auberginer og Tagetes fra haven. Tagetes er en fantastisk venskabsplante
med mange af havens grøntsager og frugter, fordi den holder mange skadedyr væk.

 

 

 

 


Jimmie’s fermenterede auberginer

Fremgangsmåden er som for alle andre grøntsager, dog med et lille, men meget vigtigt ekstra trin.

Trin 1 forberedelse af auberginer:

  1. Auberginerne skæres i ca. 5 mm tykke skiver på langs. Jeg kasserer de to yderste skiver, hhv. den første og sidste skive, dvs. de skiver jeg bruger er dem med kød og kun lidt skræl på siderne. Skiverne lægges i en stor skål og gnides godt med masser af salt.
  2. Efter et par timer har saltet trukket en masse vand ud af aubergineskiverne. Tør det meste af vandet af på hver skive og læg dem i en egnet fermenteringsbeholder.

Stak dem godt med de krydderier du foretrækker. Her har jeg taget nogle fermenterede hvidløg samt et par chili og sorte peberkorn.

Auberginer, hvidløg og chili på glas

Jeg har valgt at tage hvidløgsfed fra krukken med vores fermenterede hvidløg af to årsager:

  1. Jeg fremskynder fermenteringsprocessen og
  2. auberginerne fermenterer hurtigere end de friske hvidløg, så derfor skal vi have gang i hvidløgene i god tid før.

Vi synes de fermenterede hvidløg passer rigtig godt sammen med auberginer, så vi ønsker at spise det hele nogenlunde samtidigt, og så er det en fordel, at hvidløgene allerede er fermenteret i forvejen. Hvidløgene har stået 3 til 4 uger.

Fyld op med vand. Bemærk, at der ikke skal tilsættes yderligere salt. Jeg afslutter som vanligt med et låg af kålblad samt enten en tung genstand eller et emne der er i spænd mod låget, om holder indholdet under vandoverfladen. Åben for låget en gang eller to om dagen i de første dage for at lette på trykket.

Sæt glasset på en underskål, så undgår du væske på køkkenbordet.

Du kan spise auberginerne allerede efter en uge, når det gøres som beskrevet her. De er dejligt sprøde og smager slet ikke som, hvis de er varmetilberedt.

På billedet kan man se, at auberginer bliver brunlige i farven efter, de har afgivet en del farve til væsken.

Velbekommen 💜

Jimmie og Lisbeth